Apitherapie

Apitherapie (van apis (Latijn voor ‘bij’)) is een alternatieve geneeswijze waarbij men gebruikmaakt van producten die door bijen geproduceerd worden, zoals honingbijenwasmellitine (in bijengif), koninginnengeleipropolis, bijenvolklucht, hele bijen, darrenbroed, bijenbrood en bijenpollen. Deze producten kunnen zowel toegepast worden ter voorkoming van klachten of ter genezing ervan. Bij inwendig gebruik spreekt men van voedingssupplementen, bij uitwendig gebruik van (cosmetische) verzorgingsproducten. Het is belangrijk apitherapie niet te verwarren met het genezen van zieke bijen. Binnen de apitherapie draait het om de behandeling van mens en dier.

PROPOLIS INHALATIE – THERAPIE
Onze Propolisverdampers zijn, afhankelijk van het model, op 2 manieren inzetbaar, maar bij beiden is het principe hetzelfde :
Het  langzaam en voorzichtig verwarmen van de Propolis, dat zich in kleine capsules in de verdamper bevindt waarbij aanvankelijk wasfractie-fusie wordt bereikt en vervolgens de temperatuur wordt geregeld om elke vluchtige fractie van de Propolis vrij te maken. De afwisseling tussen twee temperaturen zorgt voor de langzame gestage afgifte van alle vluchtige stoffen in de Propolis.

De Propolisverdamper, heeft de eigenschap om de natuurlijke Propolisdampen zoals ze voorkomen in de natuur, in het bos en in de bijenkorf te verspreiden. Dit doet het dus ook in alle kamers van uw appartement, op kantoor of in de auto / camper waar u gebruik maakt van een verdamper.
Propolis heeft bewezen een groot aantal veroorzakers van infectieziekten te doden zoals :

 • bacteriën
 • parasieten 
 • virussen
 • schimmels
  PROPOLIS-DIFFUSERS

Inzetbaarheid :
Onze verdampers kunnen worden gebruikt om een ruimte te vullen met Propolislucht.
Vooral ’s nachts kan dit veel effect hebben in de ondersteuning en het tegengaan van diverse, voornamelijk luchtwegallergieën, longproblemen zoals astma, chronische bronchitis, croupehoest, schimmel en over het algemeen nog veel meer ziekten die te maken hebben met de longen en bronchiën.

De andere manier is om de Propolislucht direct en via een slang en masker te inhaleren. Dit resulteert in een directe bestrijding van diverse luchtwegallergieën, longproblemen zoals astma, chronische bronchitis, croupehoest, hooikoorts, schimmels en over het algemeen nog veel meer ziekten die te maken hebben met de longen en bronchiën.

Propolis wordt al duizenden jaren gebruikt en zijn vele positieve eigenschappen voor het verbeteren of versterken van het immuunsysteem zijn zeer geschikt als aanvullend alternatief voor de traditionele geneeskunde van vandaag.

BIJENKORFLUCHT-THERAPIE
Sinds de mens honingbijen domesticeert, zijn er altijd imkers geweest die de heilzame, maar typische geur van de bijenkast, die overigens door bijna iedereen als aangenaam wordt ervaren, door mensen te laten inademen zonder dat direct contact is met de bijen.
Hiervoor is een inhalatieapparaat dat op de bijenkast word geplaatst noodzakelijk. De eerste ontwerpen hiervan uit West-Europa zijn terug te leiden naar de imker Musch die door een schedelbreuk en meningitis lange tijd vreselijke hoofdpijn had. Tijdens het werk met zijn bijen en in het bijenhuis merkte hij verlichting van de pijn. Het bleek dat het de bijenkorflucht was die dit positieve effect gaf. In de loop der jaren behandelde hij een heleboel mensen met bijenkorflucht. Dit waren niet alleen mensen die leden aan ernstige hoofdpijn, maar ook aan andere klachten, met name die van de luchtwegen. Door de vele goede ervaringen met bijenkorflucht raakte ook de media geïnteresseerd.
Dhr. Schmiedgen ontwierp het eerste bijenkastluchtinhalatieapparaat dat geschikt is bevonden voor gebruik in de geneeskunde.

Inhoudsstoffen
Bijenkorflucht bevat vele vluchtige (volatiele stoffen uit de bijenkast. Dit zijn natuurlijk alle vluchtige stoffen uit de verschillende bijenproducten in de bijenkast zelf; met name uit honing, propolis, pollen, koninginnengelei en was. Maar hieronder behoren natuurlijk ook feromonen die de bijen afscheiden ter communicatie met elkaar. Tot de vluchtige, volatiele stoffen behoren vooral inhoudsstoffen uit de etherische olie groep, verschillende flavonoïden en verschillende organische zuren. Daarnaast lijkt ook het verhoogde percentage aan koolstofdioxide (CO2) in de bijenvolklucht een belangrijke rol te spelen.

Eigenschappen
Voor bijna alle ziektes aan de luchtwegen kan bijenkorflucht verlichting bieden. Verbazingwekkend is ook de goede werking bij mensen met pollenallergie en bij mensen met (chronische) hoofdpijn en migraine. Patiënten met de volgende ziektebeelden hebben het meeste baat bij de inzet van bijenkorflucht:

 • Acute en chronische Bronchitis
 • Longontsteking
 • Astma
 • Bijholteontsteking
 • Pseudokroep (een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen)
 • COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) en longemfyseem
 • Gevoeligheid voor infecties
 • Immunodeficiëntie
 • Chronische hoofdpijn, migraine

Naast de zichtbare genezing, toont het ook positieve effecten op de geestelijke gezondheid en het algemeen welbevinden. Let op: Hoewel de therapie met bijenkorflucht zeer werkzaam kan zijn zorgt een goede begeleiding het liefst met een combinatie van de andere bijenproducten en apitherapeutische methoden voor een significant beter resultaat!
Ook kunnen contra-indicaties en allergische reacties voorkomen. Het is daarom belangrijk over voldoende kennis en kunde te beschikken voor deze methode in te zetten.

Toepassing
In Duitsland, vallen er momenteel twee duidelijke stromingen binnen de bijenkorflucht te onderscheiden. Een inhalatie-apparaat voor bijenkorflucht, waarmee een welnessbehandeling met de rustgevende en helende bijenkorflucht beschikbaar is gemaakt. Daarnaast is er het medische behandelingsappraat In beginsel zijn beide apparaten hetzelfde, maar door gebruik van andere materialen, andere behandelingsregels zijn beide apparaten in Duitsland geschikt bevonden voor een andere toepassing.

Hoe werkt een bijenkorflucht-inhalatieapparaat?
Een ventilator wordt op de bijenkast geplaatst. Aan de ventilator zit een slang gemonteerd, die aan de andere kant bevestigd is aan een inhalatiemasker. De luchtstroom kan met een regelaar individueel worden ingesteld. De behandelde heeft geen direct contact met de bijen en zit tijdens het inhaleren naast of achter de korf. Deze methode is alleen in de warme maanden mei tot september mogelijk. In Roemenië, Oekraïne en Oostenrijk kent de inhalatie van bijenvolklucht een langere traditie. Daar is op verschillende plaatsen de mogelijkheid om als kuur de toepassing van bijenvolklucht te ervaren.

Inhoud tab

Nieuw bij 4-betterfeeling

uniek

Propolair - bijenlucht voor thuis!

Propolairgeräte of Propolisverdampfer genoemd, hebben de eigenschap natuurlijke Propolisdämpfe zoals ze voorkomen in de natuur, in het bos en in de bijenkorf om zich te ontwikkelen. Dus ook in alle kamers van uw appartement, op kantoor of in de auto / camper.